سفارش تبلیغ
صبا ویژن

الگوهای ارتباطی (پرخاشگر، کمرو، قاطع)

1. رفتار قاطعانه را تمرین کنید.
قاطع بودن بدین معناست که بر احساس هراس خود چیره شویم و از حق خود دفاع کنیم، برای رسیدن به چنین رفتاری لازم است چنین پیش فرض های فکری را در خود بپذیریم و مدام آن ها را تکرار کنیم.
1. من حق دارم که عقیده و نظرم را بیان کنم.
2. عقاید و باور من معتبر است.
3. من حق دارم که با احترام با من رفتار شود.
4. من مسئول آنچه برایم اتفاق می افتد هستم.
5. من بر خودم مسلط هستم.
6. من می توانم رفتارم را انتخاب کنم.
7. من می توانم از یافته هایم چیزی بیاموزم.
8. من چیزی برای پیشنهاد دادن دارم.
9. من خودم تصمیم گیرنده هستم.
10. در گفتن خود هیچ شک و تردیدی ندارم.
11. رفتار من صحیح است.
12. من فرد توانمندی هستم.
13. من از حق خود دفاع می کنم.
14. به نتیجه مطلوب این کار باور دارم.
15. از گفتن نظر، ترسی ندارم.
16. من معلومات خوب و جامعی دارم.
17. من فرد موفقی هستم.[1]
2.«نه» گفتن را بیاموزید
تصور اینکه باید در همه حال انتظارات و نیازهای دیگران را برآورده کنیم، فکر صحیح و منطقی نیست. در برخی از موارد باید به راحتی در مقابل درخواستهای غیر منطقی دیگران از کلمه نه استفاده کنیم.
3. از جمله های با فاعل من بهره بگیرید
با بهره گیری از فاعل «من» در جمله ها، اشخاص را تشویق می کند تا صاحب اندیشه، احساسات، عقاید، ادراکات و باورهای خود باشند.
من نظرم این است،من قبول نمی کنم، من اجازه نمی دهم و...
3. توجه به زبان بدن
الف: تماس چشم
نگاه انسان ، معانی مختلفی را منتقل می کند. برای ابراز وجود می توان از تماس چشمی و نگاه قدرتمند استفاده کرد. افرادی که در زمینه ابراز وجود مشکل دارند، از برقراری تماس چشمی دوری می کنند و خیلی کم این ارتباط چشمی را ایجاد می کنند و در صورت ایجاد آن خیلی کوتاه سطحی و گریز زننده است. برای ابراز وجود ، بطور مستقیم ولی نه خیره به چشمان وی نگاه کنید. با این کار شجاعت و اعتماد به نفس خود را به او بنمایانید.
این کار شاید برای یک عده در اوائل سخت باشد، منتها فراموش نکنیم که اگر تمرین کنیم و مداومت داشته باشیم، در نهایت می توانیم یک شخص جسور و موفقی باشیم.
ب: حالت بدن و چهره
نوع نشستن و ایستادن ، قدرت نسبی اشخاص را تغییر می دهد. برای دفاع از خود روی پای خود به عبارتی سر پا بایستید و حرفتان را بزنید. قرار دادن بدن در حالت قائم و قرار گرفتن رودر رو با شخص مخاطب ، میزان ابراز وجود شما را افزایش می دهد. در حالتی قرار بگیرید که به شما احساس قدرت دهد و این حس را به مخاطب شما منتقل کنید بطوری که او نیز قدرتمندی شما را درک کند. مراقب حالات صورت خود نیز باشید. چهره خود و خطوط آن را جدی نمایش دهید و توانمند جلوه کنید. سر خمیده به پائین ، شانه های افتاده و بدن جمع شده، چشم هایی خیره به زمین ، ناتوانی شما را نمایش می دهد.
در کنار این تکنیک بهتر است نخست به حالات بدنی خود آگاه شویم ، بعد در مرحله عمل بتدریج رعایت و تکرار کنیم.
ج: صدا
بلندی و لحن صدای شما ، اثرات فزاینده در ابراز وجود شما دارد. طرز استفاده از صدا در برقراری روابط موثر بسیار مهم است. روان صحبت کنید. بلند صحبت کنید و قاطعیت خود را در صدایتان به نمایش بگذارید. مراقب باشید صدایتان ضعیف نبوده و حالت تضرع به خود نگیرد. سرعت حرف زدنتان را نیز کنترل کنید. افرادی که دچار اضطراب می شوند خیلی سریع صحبت می کنند و این از قاطعیت کلام آنها می کاهد و میدان را برای رقیب باز می کند. صریح ، آشکار ، دقیق و محکم سخن بگویید می توانید بلند صحبت کردن همراه با قاطعیت را در تنهایی تمرین کنید.[2]


پی نوشت :
1. مدیریت استرس،جرارد هارگر یوز،ترجمه:مرتضی مقدسی پور،ص106
2. راههای مقابله با استرس، محمد رضا حاتمی و مجید همتی، ص34-38، انتشارات موسسه امام خمینی،1387

متن کتاب: جورچیــن زنـــدگی?